l.YÜZ ESTETİĞİ SORULARI
Burun Ameliyatı İle ilgili Sorunlar
• Burun Ameliyatını KBB uzmanı mı, Estetik Cerrah mı yapmalı?
Burun ameliyatını (Rhinoplasty) estetik cerrah da kulak burun boğaz uzmanı da yapabilir. Burun ameliyatlarını (Rhinoplasty) büyük başarı ile yapan kulak burun boğaz uzmanları da var. Ancak kişisel olarak görüşümüz burun ameliyatının (Rhinoplasty), burun konusunda deneyimli estetik cerrahlar tarafından yapılması. Estetiğin kendine göre farklı prensipleri, bakış açısı ve sistemi olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle burun ameliyatının bir estetik cerrah tarafından yapılmasını öneririz. Burun içerisinde yapılan herhangi bir küçük değişiklik dahi burun estetiğine (Rhinoplasty) olumsuz yansımakta.
• Estetik burun ameliyatlarında burun kemiği kırılır mı?
Kemikler kırılmıyor, şekil vermek ya da düzeltme amacıyla bazı durumlarda “kesiliyor”. Bu amaçla ince keskiler kullanılıyor, bazı durumlarda ise gerekli düzeltmeler için törpüleme işlemi yapılıyor.
• Burun estetiği ameliyatı lokal anestezi altında yapılabilir mi?
Nadiren burun ameliyatı (Rhinoplasty) lokal anestezi altında yapılabilir. Kemikler ile ilgili düzeltmeye gereksinim varsa ki çoğu zaman var, mutlaka genel anestezi altında yapılır.
• Burun estetiği ameliyatı sonrası tamponun çıkartılması ağrılı mıdır ?
Burun ameliyatlarında (Rhinoplasty) tampon konması şart değil. Burun içerisinde yapılan cerrahi müdahaleye göre karar verilir. Günümüzde yapılan modern burun tamponları ise eski tamponlar gibi büyük ve uzun değil, bunlar çok eskilerde kalmış yöntemlerdir. Ağrıdan ziyade tamponun çıkarılması sırasında hastalarımız “farklı” bir his olarak tarif etmekte. Tamponun rahat çıkartılması için öncesinde tamponun özel bir solüsyonla ıslatılamsı gibi uygulamalar yapılmakta.
• Burun ameliyatı (Rhinoplasti) ameliyatında amaç kemik almak ve burnu küçültmek mi?
Burun ameliyatında amaç kemik almak, burnu küçültmek değildir. Amaç buruna istenilen şekli vermektir. Bu düşünülenin aksine genellikle küçültmekle değil büyütmekle olur. Örneğin burun sırtındaki “kemer” denişlen kemik ki çoğu zaman kıkırdaktır, bu fazlalık söz konusu ise bunun alınması gerekmekte ancak çoğu zaman bu yapıdaki buruna sahip kişilerde aynı zamanda burun ucunda düşüklük vardır ve burun ucunun yükseltilmesi gerekir. Benzer şekilde birçok kişide burun ucu şişman/ büyük görünsede asıl sorun burun şeklindendir ve genellikle küçültülmesi / inceltilmesi ilave sorunları beraberinde getirir.
ll.GÖĞÜS ESTETİĞİ SORULARI
Meme Protezi (Meme Büyütme) İle İlgili Sorular
• Meme protezi olan bir anne emzirebilir mi?
Meme büyütme ameliyatı olmayı planlayan ve ameliyat olmuş kadınların en sık sorduğu sorulardan biridir. Sorunun cevabı Evet tir. Meme protezi meme bezinin altına yerleştirilir ve süt bezleri, süt kanalları üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tek olası risk, meme ucundan yapılan kesiye bağlı olabilir. Normalde bu da beklenmeyen bir durumdur ancak meme ucundan protezin yerleştirilmesi süt kanallarına zarar verme riski daha fazladır.
• Meme protezi kanser yapar mı?
Meme protezinin kanser yapıp yapmadığı yine sık sorulan sorular arasındadır. Amerika’da bu konu ile ilgili yıllardır araştırmalar yapılmakta. FDA bir dönem silikon meme protezlerini tamamen yasakladı. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar protezlerin kansere neden olmadığını defalarca kanıtladı ve FDA yeniden protez kullanımını serbest bıraktı. Özetle, bugünkü bilgilerimize göre meme protezleri meme kanserine neden olmuyor demek yanlış olmaz.
• Meme protezi (meme büyütme) ameliyat sonucunun doğal olması neye bağlıdır
Bazı yerli ve yabancı ünlüler doğal olmayan meme protezleri ile ünlendiler. Hastalarımız burada ismini vermek istemediğimiz bazı mankenlerin neredeyse patlayacakmış gibi duran göğüslerini örnek göstererek nasıl bir görüntü istemediklerini. Bir ameliyat sonucunun doğal olması sonuçta cerrahın elindedir. Bazı başka mankenlerde tamamen aynı tip ve aynı boyut protez taşımalarına rağmen bu durumun kimse farkına varmayabiliyor. Burada suçu proteze atmak doğru olmaz.
Meme Dikleştirme (Mastopexy) İle İlgili Sorular
• Emzirme sonrası sarkan göğüsler protez ameliyatı ile dikleşir mi?
Özellikle emzirme sonrasında annelerin göğüslerinde atrofi dediğimiz doku kayıpları oluyor ve memeler sanki içleri boşalmış gibi sarkıyorlar. Meme protezi ile bu sarkmayı düzeltmek her zaman mümkün olmuyor. Ama nadir durumlarda, sorun sadece meme bezinin azalması ise protezler çok iyi sonuç veriyor. Eğer deride de sarkıklık varsa yapılacak işleme “meme dikleştirme (kaldırma)” ameliyatını da eklemek gerekiyor.
• Meme dikleştirme ameliyatı sonra emzirme yapılabilir mi?
Bu soruya kesinlikle “Evet” demek zor ama ancak belli cerrahi teknikler kullanılırsa büyük bir olasılıkla normal bir şekilde emzirebilirsiniz. Emzirme için önemli olan meme ucunun, süt kanallarının ve süt bezlerinin ameliyat sırasında hiç ellenmemiş olmasıdır. Yani meme ucunu zeminden kaldırıp yukarı taşırsanız (ki böyle cerrahi teknikler var) emzirememe ihtimaliniz yüksek olacaktır. Ama “central pedicule” olarak bilinen teknik kullanılırsa meme ucu, kanallar ve bezler tek bir parça olarak tutulur ve emzirmenizde bir sorun çıkmaz.
Meme Küçültme Ameliyatı İle İlgili Sorular
• İzsiz meme küçültme ameliyatı mümkün mü?
İzsiz meme küçültme ameliyatı genellikle mümkün değildir. Çok nadiren, sorun sadece büyüklükte ise, göğüsler hiç sarkmamış ise yağ alma (liposuction) yöntemi ile göğüsler küçültülebilir. Ancak bu küçültme çok sınırlı olur ve arkasından göğüslerde bir miktar sarkmaya neden olabilir.
• Meme küçültme ameliyatı izleri beni rahatsız eder mi?
Eğer sırt ağrılarına neden olacak kadar iri göğüsler söz konusu ise, bu ameliyat sonrası var olan izler kabul edilir olacak ve hatta sonuçtan çok memnun olma ihtimaliniz çok yüksek. Eğer sadece küçük göğüsler beğeniyorsanız ve mevcut meme şekli ve büyüklüğünden aslında menun iseniz bu ameliyatı yaptırmayın.
• Meme küçültme ameliyatı sonrası emzirebilir miyim ?
Bu soruya kesin “Evet” demek oldukça zordur ancak belirli cerrahi teknikler kullanıldığında büyük olasılıkla normal bir şekilde emzirebilirsiniz. Emzirme için önemli olan meme ucunun, süt kanallarının ve süt bezlerinin ameliyat sırasında hiç ellenmemiş olmasıdır. Yani meme ucunu zeminden kaldırıp yukarı taşırsanız (ki böyle cerrahi teknikler var) emzirememe ihtimaliniz yüksek olacaktır. Ama “central pedicule” olarak bilinen teknik kullanılırsa meme ucu, kanallar ve bezler tek bir parça olarak tutulur ve emzirmenizde bir sorun çıkmaz.
Meme Dikleştirme (Mastopexy) İle İlgili Sorular
• Meme protezleri meme sarkıklığını düzeltilir mi?
Maalesef genellikle düzeltmez. Nispeten nadir görülen durumlarda meme dokusunun içerisini doldurarak zaten meme alt çizgisi seviyesinde duran meme ucunu biraz yukarıda tutabilir. Meme protezlerinin tek amacının memeyi büyütmek olduğunu unutmayın.
• İzsiz meme dikleştirmek mümkün mü?
Maalesef bu da mümkün değil. Meme ucunu aşağıdan alınıp bütün meme dokusu ile yukarıya taşınıp ve meme toparlandığı zaman zorunlu olarak bir miktar ameliyat izi oluyor.
• Meme dikleştirme ameliyatı izleri beni ne kadar rahatsız eder?
Bunu söylemek zor ama eğer göğüslerinizden genelde memnunsanız ve sadece biraz daha dik olsunlar istiyorsanız izler rahatsız edebilir. Bu ameliyat genel olarak ciddi düzeyde göğüsleri sarkmış kadınlarda izlere rağmen yüksek memnuniyet ile sonuçlanır
• Estetik memeler için hamilelik sırasında ne gibi önlemler alınabilir?
Bu çatlakları ve sarkıklıkları önlemek her zaman mümkün olmasa da hamilelik öncesinde düzenli spor yapan ve hamilelik sırasında kilolarını kontrol edebilen anne adaylarında çok daha az rastlandığı bir gerçek. Ancak ne kadar dikkat edilirse edilsin derinin dayanma noktasının daima bir sınırı vardır ve bu sınır aşıldığında ciltte yırtıklar ve çatlaklar gelişir
lll. VÜCUT ESTETİĞİ SORULARI
Karın Germe (Tummy Tuck) İle İlgili Sorular
• Karın bölgesindeki sarkıklık sadece yağ alma (liposuction) ile giderilemez mi?
Eğer deride çatlak yok ise ve sarkıklık çok az ise sadece yağ alma yeterli olabilir. Genellikle az kilo alınmış ilk hamileliklerden sonra bu ameliyat uygun olur. Ama ikinci üçüncü hamileliklerden sonra, ikiz gebeliklerde ya da aşırı kilo alınan, yani 30 – 40 kg alınan hamileliklerden sonra sadece yağları almak derinin sarkmasına neden olur.
• Karın germe ameliyatında izler sırta kadar devam etmeli mi? daha kısa izli ameliyatlar da olabiliyormuş.
Ameliyat izinin uzunluğu tamamen cilt sarkıklık ve fazlalığı ile orantılı. Bunu kendi gözlerinizle görmek için 30 derece öne eğilin kasıklarınızdaki fazlalığı canınızı biraz acıtacak kadar sıkıştırın. Bu fazlalık ameliyatta alınmazsa ameliyatınız kötü sonuç verir. Bu fazlalık alınınca da arkaya doğru ne kadar gidilmesi gerektiği de belli olur. Karın germe ameliyatı etkin bir fazlalık çıkarma ameliyatı. Sadece sezeryan izi içinde kalınırsa çıkacak fazlalık bir avuç kadar olur. Ameliyat çizgisi uzatılırsa bunun en az 10 katı fazlalık alırsınız ve sonuçta onkatı iyi olur. Tüm çabaya değimesi için bu ameliyatı ya dam olun ya da hiç olmayın. Kısa tutulan karın germe ameliyatları kötü sonuç vermemekle kalmazlar aynı zamanda kesi sınırlarında “pot” lara sebep olurlar ve ikinci, üçüncü ameliyatları olmak zorunda kalırsınız. İşin en kötü ve ironik kısmı bu potlar alınırken kesi izlerinin arkaya doğru uzaması ve ilk başta itiraz ettiğiniz yere kadar gelmes. Üstelik istenilen sonucada ulaşılmadığı için memnuniyetsizlik söz konusuduur. Bu nedenle baştan ayrıntılı ve dikkatli bir planlama önemlidir. İşin doğrusu en fazla miktarı ilk baştan planlayarak çıkarmak. Bu sayede bir sprocu kadar ince belli ve dümdüz karınlı, gergin bel ve kasıklara kavuşmanız mümkün.
• Karın germe ameliyatı izleri beni ne kadar rahatsız eder?
Karın germe ameliyatında, ameliyta izi bikini içerisinde kalıyor. Siz çıplakken ince beyaz bir çizgi olarak gözükecektir. Gerçekten sarkık, çatlaklar ile dolu bir karında bu izler kolaylık ile kabul edilebilir. Ama sadece karına şekil vermek için bu ameliyat önerilmez.
• Karın germe ameliyatı sonrası hamile kalabilir miyim?
Evet. Bu ameliyat ne hamile kalmanıza engel olur ne de gebelik sırasında bir sıkıntı yaratır. Ama doğumdan sonra karnınız yine bir miktar gevşeyecektir.
• Mini karın germe (mini abdominoplasti) nedir?
Sadece göbek deliği altında kalan bölgenin gerilmesidir. Bel ve kasıklara etkisi olmaz, göbek deliğini düzeltmez. Ama yapılan kesik daha küçüktür, iyileşme daha hızlı olur. Özetle: mini ameliyat = mini sonuç. Bütün problemi sadece karın altıyla sınırlı olan nadir hastalara önerilir.
• Daha önce karın germe ameliyatı oldum ve memnun değilim, yeni teknikler ile yeniden ameliyat olabilir miyim?
Evet, olabilirsiniz ve çok iyi sonuç alabilirsiniz. Ama bu ikinci ameliyatınızda eğer yağlarınızı da aldırmak istiyorsanız ameliyat karın ve bel bölgesinden çok sınırlı yağ alınabileceğini bilin. Bu bölge daha önceki klasik teknik ile yapılan ameliyatta zeminden kaldırılmış olduğu için kan dolaşımı normalin altında kabul edilir ve yağ alma gibi yıpratıcı işlemler mümkün ise yapılmaz.
• Daha önce liposuction oldum ve cildimde çöküklükler oluştu. Bunlar giderilebilir mi?
Evet giderilebilir. Ama düzeltme ameliyatlarında amaç sizi güzelleştirmekten çok bu deformiteyi düzeltmek olabilir. Her şeyin bir anda düzeltilmesini beklemeyin. Bu deformiteleri tamamen düzeltmek bazen çok zor olur, ama daha iyi bir hale getirilebilir.
lV. GENİTAL BÖLGE ESTETİĞİ SORULARI
-
V. YARA TEDAVİSİ SORULARI
-
Vl.AMELİYATSIZ GÜZELLİK SORULARI
-
Vll. SAÇ EKİMİ SORULARI
• Saç ekiminde uygulanan yeni teknikler nelerdir?
Bu konudaki en yeni teknik FUE (Follicular Unit Extraction) adı verilen, saçların verici bölgeden tek tek mikromotor ile alınarak, açıklık olan bölgeye, iz bırakmayan lateral slit ile kanal açıldıktan sonra yerleştirilmesi işlemidir.
• Gelecekte, saç ekiminin yerini alabilecek ve hastaya daha doğal bir görünüm kazandırabilecek seçenekler olacak mı?
Şu anda erkek tipi saç dökülmesindeki en etkili tedavi şekli saç ekimidir. Halen saç klonlaması üzerine çalışmalar devam etmekle birlikte henüz elde edilen bir sonuç yoktur. Eğer bu başarılırsa saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuvar ortamında çoğaltılarak kısıtlama olmaksızın saçsız alana ekim yapmak mümkün olabilecektir.
• Saç ekimi tekrarlanabilir bir işlem midir?
Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seansı gerektirebilir.
• Yeni saçların görüntüsü kontrol edilebilir bir durum mudur?
Ekimin sonucu tamamen tekniğe bağlıdır. Ekim esnasında kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonucu belirler. Greftler foliküler ünite denen saçın doğal çıkış şekline uygun büyüklükte ve yönlerde yerleştirildiğinde ekim son derece doğal bir sonuç verir.
• Saç ekiminin hasta sağlığı açısından herhangi bir dezavantajı var mıdır?
Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.
• Ne kadar zamanda yeni saçlara kavuşulur?
Operasyon sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Günde bir kez başınızı yıkayarak bunu önleyebilirsiniz. 5-7 gün içinde kabuklar tamamen dökülür. Kabuklarla birlikte ekilen saçlar da dökülür. Böylece 15 gün ila 1 ay içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner. Daha sonra 3 ay kadar görünümünde bir değişiklik olmaz. Yeni saçlar 3 ay sonra çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 5 ve 6'ncı aylarda görülür. Daha sonraki dönemdelerde saçların tamamının çıkması bazen 1 yılı bulmaktadır. Kişinin saç ekiminden sonra beslenmesi ve özellikle psikolojik durumu saçların çıkması açısından ciddi önemlidir.
• Saç ekimi ne kadar sürer?
Saç ekimi 6-8 saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında kişi, iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 7 günlük bir zamana ihtiyaç vardır. Eğer bu tür bir endişesi yoksa 1 gün içinde günlük hayatına dönebilir.
• Saç ekiminde yaş faktörünün önemi neden ileri gelir?
Ekim işleminde, yaşın belirleyici olduğu en önemli faktör, saç dökülmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, hayat boyu süren bir olay olmasının yanı sıra 35 aşından sonra dökülme hızı yavaşlar. Bu yaşların altındaki hastalarda ekim yapıldığında dökülmenin devam edebileceği ve hastanın 2'inci veya 3'üncü seansa ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
• Saç ekimi için yaş sınırlaması var mıdır?
İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50'sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda kişiye uygulanacak en etkili tedavi, saç ekimidir.
• Operasyon sonrası günlük hayatım nasıl olacak?
Yapılan operasyon sonrasında saç köklerinin alındığı bölgeye bir gecelik bandaj uygulanır. Ertesi gün yapılacak saç yıkama ve kontrol aşamasında bandaj çıkarılır. Ekim yapılan alandaki kabuklu görünüm yıkamalarla birlikte 7-10 içerisinde kaybolur. Bu dönemde şapka ve bere ile bu bölgeyi gizlemeniz mümkündür.
• Ne kadar saça ihtiyacım var?
İhtiyacınız olan saç miktarı, saç analiziniz yapılarak belirlenir. Dökülme tipiniz belirlendikten sonra dökülmesi muhtemel alanlara da sıklaştırma işlemi uygulanabilir. Tek seansın yeterli olmadığı durumlarda, en iyi sonuçlara genelikle ikinci seans sonrası kavuşulmaktadır.
• Saç ekimi için uygun olup olmadığımı nasıl anlayabilirim?
Görüşmemiz sırasında; saç analiziniz, dökülme tipiniz, verici alan kontrolleriniz tarafımızdandan yapılacak ve uygun olup olmadığınıza karar verilecektir. Ense bölgesinde sağlıklı saça sahip olan kişilerin saç ektirmemesi için hiç bir neden yoktur.
• Saç ekimi sonrası olabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Saç ekimi, basit görünen ama her cerrahi işleme gösterilen itinayı isteyen bir operasyondur. Dolayısı ile yapılan lokal anestezik ilaçlar profesyonelce seçilmeli ve oluşabilecek acil müdahale gerektiren alerjik durumlara karşı tedbir alınabilmelidir.
• Saç ekimi nerede, hangi şartlarda yapılır?
Saç ekimi, cerrahi bir işlemdir ve klinik ortamda yapılmalıdır.
• Saç ekimini kimler yapmalıdır?
Saç ekimi, bu konuda uzman deneyimli doktorlar yönetiminde saç ekimi konusunda eğitim almış uzman sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır.
• Kimlere saç ekimi yapılır?
Androjenik tip saç dökülmesi görülen (yaşa, hormonlara ve ailesel kalıtıma bağlı) erkekler, saç ekiminin en sık uygulandığı hasta grubudur. Bu nedenle erkeklerde en sık görülen estetik müdahale saç ekimidir. Ayrıca, yanık sonrası saç veya kaşında çıplak alan oluşanlar; daha önce ekim yaptırmış ama memnun kalmamış olanlar; geçirdiği yüz germe ameliyatı sonrası kısmen saçsız alanı oluşmuş kişiler; bazı hastalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar ve bayan tipi saç dökülmesi görülenler saç ekimine aday hasta grubudur.