Liposuction (Yağ alma): Estetik plastik cerrahinin gelişmesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamaları hızla artmış ve günümüzde lokal anestezi ile yapılabilen günlük cerrahi bir işlem olmuştur.

Fazla yağlardan onları aldırarak kurtulabilir miyiz?

Pek çok insan fazlalıklardan kurtulmak, zayıflamak ve daha iyi görünmek, kendini daha iyi hissetmek için kliniklere, zayıflama merkezlerine ve spor salonlarına koşmaktalar, sayısız diyet ve zayıflama yöntemlerini denemekteler.

Fazla yağlardan kurtulmak için mezoterapi, LPG masajları, akupunktur, oksijen tedavileri, karbondioksit tedavileri, su tedavileri, bitkisel tedaviler, sarma tedavileri, ısıtma tedavileri gibi daha burada sayamayacağız kadar çok tıbbi olduğu iddia edilen yöntem piyasada denenmekte ve satılmaktadir ki, bunların hemen hemen tamamı etkisiz, vakit ve nakit harcamaktan ve bu işle uğraşanlara para kazandırmaktan başka bir işe yaramayan uygulamalardır.

Zayıflamak ve fazla yağlardan kurtulmanın sadece bir tek yolu vardır o da düzenli bir spor ve beslenmedir. Bunun dışında tüm çabalar boşuna olacaktır. Altın kural bunu bir yaşam biçimi haline getirmek ve uygulamaktır. Aksi taktirde verilen tüm kilolar er yada geç geri alınacak ve harcanan bütün emekler, çekilen tüm sıkıntılar ve para boşa gidecektir. İşte liposuction burada devreye girerek zayıfladıktan sonra kalan fazlalıkları alma işlemidir.

Bu yolda en sık başvurulan bir yöntem de yağları aldırmak yani liposuction (liposakşın) ameliyatıdır. Ancak liposuction (liposakşın) halk arasında bilindiğinden farklı olarak bir zayıflama yöntemi değil, bir vücut biçimlendirme yöntemidir. Liposuction ameliyatları (yağ alma ameliyatları) vücudun belli bölgelerinde birikmiş yağları alarak vücut konturlarını daha düzgün duruma getirmek için yapılan bir ameliyattır. Burada yapılan, kişi verebildiği kadar diet ve sporla yağlardan kurtulmalı sabit bir kiloya ulaşmalı daha sonra kalanları bu yöntemle alarak düzgün ve biçimli bir vücuda kavuşmak amaçlanmalıdır.

Liposuction fazla olan yağların sıvı ile eritildikten sonra çok ince kanüllerle vakum uygulanarak emilmesi işlemidir. Liposuction‘ın kelime anlamı Lipo = yağ,  Suction = emmek, yani yağ emmek, çekmek olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

Liposuction yöntemiyle alınabilecek yağ miktarı bellidir. Belli bir limitin üzerine çıkamazsınız, aksi taktirde hastanın hayatını riske sokarsınız. Bu limitte maksimum 3-5 kiloyu geçemez. 80-100 kiloluk bir hastanın 15-20 kilo vermesi gerekirken bunun bir anlamı olmayacaktır ki bu hasta birkaç haftalık dietle bu 3-5 kiloyu rahatlıkla verebilir. Bu yüzden bu kişiler ilk önce ideal kilolarına inmelidir.

      

Estetik plastik cerrahi nin gelişmesi ve ilerlemesiyle liposuction uygulamalarıhızla artmış ve lokal anestezi ile de yapılabilen günlük cerrahi bir işlem haline gelmiştir. Liposuction tekniğinde fazla yağ olan bel basen kalça göbek gibi bölgelere bol miktarda serum fizyolojik, lokal anestezik ve epinefrin denilen kanamayı azaltıcı bazı ilaçların karışımı verilir. Yağ hücrelerinin aralarına giren su sayesinde hücreler daha kolay dışarı çekilebilir.  Böylece şişirilen bölge daha kolay biçimlenmekte ve herhangi bir kanamayı önlemektedir.  Bu sayede eskiden kuru teknikte olduğu gibi hastalara kan vs… vermeye gerek kalmadan basit ve hastayı tehlikeye atmadan daha fazla yağ alınabilir.

Liposuction (Yağ alma)öncesinde hastaların plastik cerrahlara en çok sordukları soru “liposuction olduktan sonra yağlar yine aynı bölgedeler de birikecek mi?” Vücudun belli bölgelerinde yerleşen yağ dokuları diyet ve spor ile erimeyecek kadar inatçıdır. Ama bu dokular liposuction ameliyatından sonra aynı yerde yeniden yağ hücreleri üretmez. Başka bir deyişle “liposuction” ameliyatlarında elde edilen sonuç kalıcıdır. Ameliyattan sonra tekrar şişmanlarsanız , vücudunuz bütün olarak genişler ama eski çıkıntılar oluşmaz.

Ancak liposakşın ameliyatının (yağ alma ameliyatı) başarılı olabilmesi bazı koşullara bağlıdır. Örneğin, yağlar alındıktan sonra derinin büzülerek düzgün bir yüzey alması için elastikiyetini kaybetmemiş olması gerekir. Tıpkı hamilelik sonrası karın derisinin karnın kendini yeniden toparlama aşamasında olduğu gibi. Deri elastikiyetini kaybetmiş ise “liposuction” başka ameliyatlar da desteklenir. Yani yağlar alındıktan sonra gevşeyen ve sarkan deri kesilerek çıkarılır. Derinin ince ve kalın olması da sonucu etkiler.

  

Liposuction ergenlik yaşını geçmiş sistemik bir hastalığı olmayan kadın veya erkeklere rahatlıkla uygulanabilir. Hastanın tercihine bağlı olarak lokal veya genel anestezi ile başka estetik ameliyatlarla birlikte de (Ör; meme büyütme, karın germe gibi) uygulanabilir.  Halk arasında söylenen sanki yeni bir uygulamaymış gibi yansıtılarak uydurulan “Liposhaping, lipoline, liposoft” gibi terimler tamamen aynı tekniktir ve hiç bir farkı yoktur.

Islak teknik denilen günümüzün liposutcion tekniğinde fazla yağ olan bölgelere bol miktarda serum fizyolojik, lokal anestezik ve epinefrin denilen kanamayı azaltıcı bazı ilaçların karışımı verilir. Yağ hücrelerinin aralarına giren su sayesinde hücreler daha kolay dışarı çekilebilir.  Böylece şişirilen bölge daha kolay biçimlenmekte ve her hangi bir kanamayı önlemektedir.  Bu sayede eskiden kuru teknikte olduğu gibi hastalara kan vs… vermeye gerek kalmadan basit ve hastayı tehlikeye atmadan daha fazla yağ alınabilir.

Ameliyat Riskleri

Sanıldığının aksine emboli riski diğer bütün ameliyatlarda olduğu kadardır ve oldukça nadirdir. Hastalarda bazen uygulama alanlarında geçici  uyuşukluk olur. Bu teknikte en önemli risk ameliyat sonrası ciltte oluşabilecek dalgalanma ve düzensizliklerdir. Burada cerrahın yeteneği ve becerisi kadar hastanın da ameliyattan sonra kendisine bakması kilosunu koruması gerekir.

İdeal hasta grubu

Spor, diyet, vs ile inceltilemeyen bölgelerde fazla yağları olan hastalardır. Liposuction vücudun her yerinde uygulanabilir. Kadınlarda sıklıkla karın,  bel, kalça, basen, sırt, boyun, bacak ve diz içlerinde, erkeklerde memelerde (jinekomasti) karın ve bel bölgeleri gibi.

Liposuction ( Liposakşın – Yağ alma ) Ameliyatı sonrası

Liposuction ameliyatı ( yağ alma ameliyatı – liposakşın ameliyatı ), iyileşme ve normal günlük aktiviteye dönüş şaşırtıcı derecede çabuk olur. Hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün normal yaşamlarına döner. Hastane veya klinikte kalmayı gerektirmez. Sıkı bir çorap veya korseyi yaklaşık 3-4 hafta süre ile giyerler ki bu işlem sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için gereklidir.  Morluklar ıslak teknikte kuru tekniğe oranla oldukça azdır ve 2-3 haftada tamamen kaybolur. Ağrı yok denecek kadar azdır ( kuru teknikte çok fazla ) ve hastalar ancak liposuction yapılan yerlerine bastıklarında ezik, çürük ağrısı duyarlar.

Bu bölgelerdeki fazla yağların alınmasıyla hastanın vücut hatları düzelir ve hasta daha estetik ve zayıflamış görünür. Aslında bir zayıflama metodu değildir, vücut hatları düzeldiği için hasta zayıf görünür. Örneğin, basen ve belden alınan yağlarla buralarda incelme sağlanır, böylece hastanın kalça boyutları küçülür, bu da onu zayıflamış gösterir.